Skip to main content

Dit interview is afkomstig uit Het Enige Echte Zeeuwse Kookboek: Zeeuwse Gerechten.

De liefde voor zilte groenten begon al heel vroeg bij Chris van Pagee. Samen met zijn vader Max van Pagee ging hij als kleine jongen elke dag voor dag en dauw mee de schorren op om zilte groenten te snijden.

Inmiddels heeft Chris het stokje overgenomen en ook zijn gezin deelt zijn passie voor dit prachtige Zeeuwse product. Ook thuis worden elke week de lekkerste rechten bereid met zeekraal en lamsoor.

Maar wat zijn die zilte groenten nu eigenlijk? 60 à 70 jaar geleden werd voor het eerst zeekraal en lamsoor gegeten. Deze groenten waren toen een uitkomst voor de armen. Groenten waren erg duur, maar op de schorren konden de mensen gratis lamsoor en zeekraal snijden. Deze groenten in combinatie met een heerlijk stukje verse vis uit de zee was een prima gratis maaltijd.

Van armeluis eten tot delicatesse. Uiteindelijk kwam er meer welvaart. Een aantal mensen bedachten zeekraal en lamsoor te gaan snijden om het te verkopen. ‘Eén van deze mensen was mijn opa’, vertelt Chris trots. ‘Met een vergiet vol met groenten ging hij langs de deuren. Mensen namen een handje uit het vergiet en betaalden zo’n 50 cent. Zo verdiende hij wat bij. Als klein kindje hielp mijn vader opa mee. Daarna heeft het een tijdje stilgelegen in de familie, totdat mijn moeder aan mijn vader vroeg of het niets voor hem was. Vanaf toen heeft hij de draad weer opgepakt en een mooie klantenkring opgebouwd, wat resulteerde in een eigen onderneming. Inmiddels zijn de groenten exclusief geworden en wordt het vaak gezien als ware delicatesse.

Tegenwoordig gaat er heel wat aan vooraf voordat je aan de slag mag op de schorre. Naast dat er een fors bedrag betaald moet worden voor een vergunning, word er gekeken door een ecoloog of je geen schade aanricht aan de natuur. Daarna geeft Natura 2000 uit Italië de vergunning af. Niet alleen heeft VPG Zeegroenten een vergunning, maar ze zijn ook Zeeuws gecertificeerd en daar zijn ze misschien nog wel trotser op! ‘Ik sta achter het Zeeuwse product. Dat is voor mij de hoofdmoot’, vertelt Chris.

Tekst gaat verder onder de foto’s

De zeegroenten zijn echte natuurproducten en onderhouden zichzelf. Het mooiste van alles? Wanneer je ze snijdt, komen ze in tweevoud terug! Dit proces duurt 5 à 6 weken. Na een tijdje ontstaat er een harde kern in de zeegroenten en is het seizoen afgelopen. Dan laat je de zilte zeegroenten doorgroeien. Zodra de plant in het zaad schiet, oogst je ze en laat je ze onder een ventilator drogen. Hierdoor valt het zaad en kun je ze het volgende jaar weer inzaaien.

Een zoute smaak beleving zonder zout. Hoe kan dat? Er zit een kleine hoeveelheid natrium (natuurlijk zout) in de groenten. Hierdoor zijn de zilte groenten een natuurlijke, gezonde smaakversterker zonder zout met hoge voedingswaardes; eigenlijk het enige gezonde zout. De groenten zijn uitermate geschikt voor mensen met een natriumbeperkt dieet.

Tips van Chris. Kook een toefje zeekraal mee in je mosselen of versnipper wat zeekraal en doe het op je haring in plaats van uitjes. Het is ook ontzettend lekker in brood en in kaas.

Benieuwd naar de recepten met zilte groenten? Je vindt de recepten in Het Enige Echte Zeeuwse Kookboek: Zeeuwse Gerechten.